to świetny przepis, który i może przyda się Tobie.

Wegański smalec:

Składniki:

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
1 cebula, posiekana,
3 ząbki czosnku, posiekane,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki ostrej papryki,
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cytrynowego, 
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki wody przegotowanej, 
sól do smaku

Instrukcje:

W rondlu rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie.

Dodaj mieloną kolendrę, kminek, kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz czarny pieprz i smaż przez 1-2 minuty, aż przyprawy uwalnią swój aromat.

Dodaj ugotowaną ciecierzycę, wodę i sól do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż składniki się połączą i nabiorą gładkiej konsystencji.

Przełóż smalec do blendera i miksuj, aż będzie gładki i kremowy. Jeśli smalec jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej wody.

Przelej smalec do słoika lub pojemnika do przechowywania i schłódź w lodówce przez co najmniej godzinę, aby składniki się połączyły i smalec zastygł.

Wegetariański smalec jest gotowy do jedzenia! Możesz go zjeść na pieczywie, z dodatkiem warzyw. 

Czuj się dobrze w kuchni!

 

Regenerate response

ChatGPT Feb 13 Version. Free Research Preview. Our goal is to make AI systems more natural and safe to interact with. Your feedbac