
Oto kilka źródeł białka roślinnego, które warto mieć w kuchni.
Wiecie pewnie, albo jeszcze nie, ale ja lubię strategicznie podchodzić do gotowania więc przygotowałam dla Ciebie listę produktów, po które możesz śmiało sięgnąć.
Suszone nasiona soi – to najbogatsze źródło białka roślinnego, zawierające około 36-38 g białka na 100 g.
Konopie – to nasiona konopi zawierają około 31 g białka na 100 g.
Soczewica – to roślina strączkowa, która zawiera około 26 g białka na 100 g.
Ciecierzyca – tak jak soczewica, ciecierzyca również jest rośliną strączkową i zawiera około 19-20 g białka na 100 g.
Quinoa – to nasiona rośliny z rodziny komosowatych i zawiera około 14 g białka na 100 g.
Orzechy nerkowca – zawierają około 18 g białka na 100 g.
Migdały – zawierają około 21 g białka na 100 g.
Pistacje – zawierają około 21 g białka na 100 g.
Chia – to nasiona rośliny z rodziny jasnotowatych i zawierają około 16 g białka na 100 g.
Seitan – to produkt spożywczy wytwarzany z glutenu pszennego i zawiera około 25 g białka na 100 g.
Fasola Jaś – tak jak soczewica, fasola również jest rośliną strączkową i jest dobrym źródłem białka roślinnego, zawiera około 9-10 gramów białka na 100 gramów.
Otręby – to produkt pozyskiwany z ziaren zbóż, takich jak pszenica, ryż lub owies, i jest dobrym źródłem białka roślinnego, zawierając około 15 gramów białka na 100 gramów.
Tofu – to produkt sojowy, który jest bogaty w białko roślinne, zawiera około 8-10 gramów białka na 100 gramów.
Płatki owsiane są bogate w błonnik, węglowodany i niskotłuszczowe białko roślinne. Średnio, 100 gramów suchych płatków owsianych zawiera około 11 gramów białka.
Wybierz 3-5 produkty białka rośłinego, które będziesz używać w kuchni i stosuj je świadomie.
Ściskam , Justyna