Co warto umieścić na liście zakupów?

Jaja kurze zawierają około 6-7 g białka na 1 jajko (wielkość L).

Piersi z kurczaka – to jedna z najbogatszych w białko mięs, zawierają około 31 g białka na 100 g.

Wołowina – mięso wołowe zawiera około 26 g białka na 100 g.

Twaróg – to produkt mleczarski, który zawiera około 12-18 g białka na 100 g, w zależności od rodzaju.

Ryby – różne gatunki ryb są bogate w białko, np. tuńczyk zawiera około 30 g białka na 100 g, a łosoś około 20-25 g białka na 100 g.

Sery farmerskie – różne sery są bogate w białko, np. parmezan zawiera około 35 g białka na 100 g, a cheddar około 25 g białka na 100 g.

Stek – różne rodzaje steków zawierają około 20-30 g białka na 100 g, w zależności od rodzaju mięsa.

Krewetki – te owoce morza zawierają około 24 g białka na 100 g.

Mleko  od krów pastwiskowych- mleko krowie zawiera około 3,2 g białka na 100 ml, a mleko kozie około 3,5 g białka na 100 ml.