Zdrowe i pożywne - jak przyrządzić jajka w kilku prostych krokach.

Jajka sadzone na maśle:

2 jajka
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Nalej oliwy na patelnię. Rozbij jajka do miseczki, a następnie przełóż na patelnię. Smaż jajka przez około 2-3 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.Posól i popieprz do smaku.

Omlet ze szpinakiem i serem:

2 jajka
garść szpinaku
1/4 szklanki startego sera żółtego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.

Wymieszaj jajka w miseczce, a następnie dodaj szynkę i ser. Posól i popieprz do smaku.Rozgrzej masło na patelni.Wlej mieszankę jajeczno-szynkową na patelnię. Smaż omlet przez około 3-4 minuty, aż spód się zetnie, a wierzch będzie lekko płynny. Za pomocą łopatki zwiń omlet na pół i przesuń na talerz.

Jajka w koszulkach z awokado:

2 jajka
1/2 awokado
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
W garnku zagotuj wodę.
W miseczce rozbij jajka, a następnie przełóż je do filiżanek do kawy.
W garnku z wrzącą wodą delikatnie włóż filiżanki z jajkami.
Gotuj jajka przez około 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
W międzyczasie rozgnieć awokado widelcem i posól i popieprz do smaku.
Wyjmij filiżanki z jajkami z wody i wyłóż jajka na kromki pieczywa.
Na każdą kromkę pieczywa połóż łyżkę puree z awokado i posyp jajka solą i pieprzem do smaku.